Zajímavý dárek

Kombinací potravinářského líhu nebo ovocného destilátu, mandlového aroma a cukru vzniká chuťově velice atraktivní likér, který bývá ještě vylepšený zráním v dřevěných sudech. Spojení alkoholu a mandlí vzniklo už hodně dávno a první mandlové likéry se dělaly začátkem 16. století v Itálii, kdy se do ovocného destilátu začaly vkládat mandle a nechávaly se tam macerovat. Dnes se tento proces nahrazuje přidáním správného aroma, ale existují ještě firmy, které pracují podle starých receptur.

nalité skleničky

Kvalitní mandlový likér lihovarek.cz je i přes přídavek cukru plný hořkosti, ale i přes tuto chuť ho lidé mají rádi. Podává se čistý při pokojové teplotě nebo na kostkách ledu. Svou specifickou chutí a vůní je zajímavý pro výrobu různých alkoholických míchaných nápojů. Využívají ho i kuchaři při přípravě moučníků a je také velice zajímavým doplňkem pro šálek dobré kávy.

Kvalitu likéru ovlivňuje hlavně kvalita ovocného destilátu nebo líhu, a proto je potřeba vědět, kdo likér vyrobil a z čeho. Pro podobné méně rozšířené druhy alkoholu se vybírají produkty od menších likérek, které si pečlivě hlídají stálou kvalitu produktů.

různý alkohol

Kvalitu ovocného destilátu vždy nejvíce ovlivní použitý kvas, jehož kvalita se docílí použitím čistých a nenahnilých kusů ovoce, dostatečného množství kvasinek, které zaručí plynulé kvašení a co největší homogenitou kvasu. Kvalitu destilátu ovlivní i dobré pálení. To musí být pomalé a pečlivě kontrolované. Vypálený destilát by měl před dalším zpracováním nějaký čas odpočívat – nechává se vyvětrat, v otevřené nádobě v čistém prostředí.

Mandlový likér se příležitostně vyrábí také v omezených sériích k nějakému výročí a podobně a právě takový produkt bývá opravdu velice kvalitní a většinou je stáčený do atraktivních lahví vyrobených přímo pro danou sérii, popřípadě je ještě lahev umístěná do zdobené krabice. Taková lahev se tedy může stát perfektním a ceněným dárkem k různým příležitostem.

devene