Drcený ostropestřec na játra, pro podporu trávení i zlepšení imunity

Drcený ostropestřec na játra, pro podporu trávení i zlepšení imunity

Trávení potravy je velmi složitý proces, do těchto dějů vstupuje několik orgánů současně a mezi nimi i játra, která přeměňují a transportují živiny po celém těle. Jsou obrovskou chemickou továrnou a mají za úkol kromě využití potravy likvidovat i nežádoucí látky. Mají značnou regenerační schopnost a vědci tvrdí, že jaterní tkáň je schopna zvládnout práci i tehdy, je-li poškozena ze tří čtvrtin.

ostropestřec mariánský

Naše játra však dostávají zabrat mnohem více, než tomu bylo před staletími, není to jen alkohol a cigaretový kouř, ale také chemická aditiva v potravinách, alkaloidy (např. kofein), zbytky hnojiv, herbicidů a pesticidů, jedovaté látky z ovzduší, toxiny vznikající při stresu (fyzickém i psychickém), při nedostatečně natrávené potravě a přejídání, při nevhodném životním stylu s nedostatkem pohybu nebo naopak vlivem přetrénování.

Játra si zaslouží zvýšenou pozornost u každého, a to i tehdy, stravujeme-li se relativně zdravě. Naštěstí máme k dispozici přírodní léčebný prostředek, s jehož názvem jste se již možná setkali – Ostropestřec mariánský. Je to na první pohled docela nezajímavý a přehlédnutelný bodlák, ale velice významný pro regeneraci jaterních buněk. Především jeho semena obsahují několik silných antioxidantů a stimulátorů, např. Silydianin a Silybin, souhrnně nazývaných Silymarin.

kvetoucí bodlák

Kromě působnosti na jaterní tkáň má Ostropestřec dobrý vliv na detoxikaci organismu, na podporu trávicího procesu a tím pádem na imunitní systém, krevní oběh a srdeční činnost. Značnou výhodou je, že jde o čistě přírodní lék, bez nežádoucího efektu, tedy s přihlédnutím k dodržování stanoveného doporučeného dávkování.

Ostropestřec drcený https://www.nakliceno.cz/zelene-potraviny/ostropestrec-mariansky–drceny-plod-500g/ je vhodnější, nežli samotný vylisovaný olej, jde o celistvá zrna, pouze mechanicky rozmělněná, zatímco u oleje musíte spoléhat na jeho kvalitní výrobu a také počítat s kratší trvanlivostí. Výhodou drcených semen je i obsah vlákniny a dalších substancí, jako jsou sacharidy a proteiny. Můžete je konzumovat společně s nějakým pokrmem, anebo si je dopřát samotná, případně je přelít vroucí vodou a pít jako čajový odvar.